Składniki
Składniki na spód:
- opakowanie herbatników
Składniki na masę z kubusia:
- 1 duża butelka soku Kubuś ( odlewamy jedną szklankę do przygotowania budyniu)
- 150 gram masła
- 3 łyżki cukru
- 3 budynie śmietankowe (bez cukru)
Składniki na masę śmietankową:
- 500ml śmietanki 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Blachę do pieczenie wykładamy dokładnie papierem do pieczenia następnie wykładamy na jej spodzie pokruszone herbatniki.
Do garnka wlewamy sok (wcześniej odlewamy jedną szklankę).
Do naszego soku dodajemy 150 gram masła oraz 3 łyżki cukru.
Całość powoli podgrzewamy. W międzyczasie w szklance soku rozrabiamy trzy budynie śmietankowe.
Gdy nasz sok w garnku zacznie się gotować dodajemy do niego budynie i dokładnie mieszamy do całkowitego zgęstnienia naszej masy.
Tak przygotowaną masę (jeszcze gorącą) wylewamy na spód z herbatników, wyrównujemy i odstawiamy do ostudzenia.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody w celu jej napęcznienia.
Po kilku minutach żelatynę zalewamy wrzątkiem wody (ok 150 mililitrów) i odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie miksujemy 500 mililitrów śmietanki 30-sto procentowej stopniowo dodając cukier waniliowy oraz cukier puder.
Pod sam koniec miksowania naszej masy dodajemy ostudzoną żelatynę i dokładnie miksujemy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na ostudzoną masę z kubusia i odstawiamy do lodówki.
Galaretkę cytrynową zalewamy 350 mililitrami gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Gdy już nasza galaretka ostygnie i wstępnie stężeje wylewamy ją na wierzch naszego ciasta, wyrównujemy i ponownie odstawiamy do lodówki.
I gotowe.
Życzymy smacznego!