Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
31.05.2017 13:23
Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA

Składniki

Składniki na spód:

  • opakowanie herbatników

 

Składniki na masę z kubusia:

  • 1 duża butelka soku Kubuś ( odlewamy jedną szklankę do przygotowania budyniu)
  • 150 gram  masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 budynie śmietankowe (bez cukru)

 

Składniki na masę śmietankową:

  • 500ml śmietanki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

 

Rozmiar blaszki do pieczenia:

24cmx28cm

Przepis

Blachę do pieczenie wykładamy dokładnie papierem do pieczenia następnie wykładamy na jej spodzie pokruszone herbatniki.

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #1

Do garnka wlewamy sok (wcześniej odlewamy jedną szklankę).

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #2

Do naszego soku dodajemy 150 gram masła oraz 3 łyżki cukru.

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #3

Całość powoli podgrzewamy. W międzyczasie w szklance soku rozrabiamy trzy budynie śmietankowe.

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #4
Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #5

Gdy nasz sok w garnku zacznie się gotować dodajemy do niego budynie i dokładnie mieszamy do całkowitego zgęstnienia naszej masy.

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #6
Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #7

Tak przygotowaną masę (jeszcze gorącą) wylewamy na spód z herbatników, wyrównujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #8
Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #9

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody w celu jej napęcznienia.

Po kilku minutach żelatynę zalewamy wrzątkiem wody (ok 150 mililitrów) i odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie miksujemy 500 mililitrów śmietanki 30-sto procentowej stopniowo dodając cukier waniliowy oraz cukier puder.

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #10
Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #11

Pod sam koniec miksowania naszej masy dodajemy ostudzoną żelatynę i dokładnie miksujemy.

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #12

Tak przygotowaną masę wylewamy na ostudzoną masę z kubusia i odstawiamy do lodówki.

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #13
Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #14

Galaretkę cytrynową zalewamy 350 mililitrami gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #15

Gdy już nasza galaretka ostygnie i wstępnie stężeje wylewamy ją na wierzch naszego ciasta, wyrównujemy i ponownie odstawiamy do lodówki.

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #16
Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #17
Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #18

I gotowe.

Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #19
Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #20
Zdjęcie Ciasto Kubuś - BEZ PIECZENIA #21

Życzymy smacznego!