Dodatkowo: - 1,5-2 kg jabłek np. szara reneta - 1/2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny - 1 łyżeczka soku z cytryny - cukier do smaku Szarlotka z bezą i kruszonką - przepis krok po kroku Krok Szarlotka z bezą powinna się składać z kruchego, maślanego ciasta. Przepis na: Szarlotka z bezą i kruszonką Składniki: Ciasto kruche: - 220 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 - 220 g mąki krupczatki - 1/2 szklanki cukru pudru - 250 g zimnego masła - 5 żółtek - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Beza: - 5 białek - szczypta soli - 150 g cukru - 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej Jednak jeśli jakimś cudem Wam się znudziła i szukacie podobnych przepisów to koniecznie wypróbujcie także szarlotkę królewską (na biszkopcie, z nadzieniem jabłkowym wzbogaconym o galaretkę), prostą szarlotkę na kruchym cieście, a także roladę biszkoptową z jabłkami. Do startych jabłek dodajemy cynamon (1/2 łyżeczki), sok z cytryny (1 łyżeczka), a także opcjonalnie startą skórki z cytryny (1/2 łyżeczki). Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny wypiek. Szarlotka z bezą i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Szarlotka z bezą i kruszonką sprawdzi się świetnie na wszelkie możliwe uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy zwykłą domówkę. Do miski lub na stolnicę wsypujemy obie mąki (po 220 g), cukier puder (1/2 szklanki), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka). Specjalnie nigdy nie słodzę jabłek, ponieważ beza wraz w połączeniu z lekko kwaśnym jabłkowym nadzieniem stanowi połączenie idealne. Szarlotka z bezą kroi się świetnie już chwilę po jej przestygnięciu. Do przygotowania szarlotki na takiej większej, prostokątnej blaszce używam niecałe 2 kg jabłek (po obraniu wychodzi lekko ponad 1,5 kg). Krok Krok Krok Krok Krok Jeśli minął czas pieczenia kruchego ciasta to wyciągamy je od razu z piekarnika.