Fioletowy krem

Pati
Zupy
31.05.2017 12:39
Fioletowy krem

W smaku bardzo przypominała klasyczny krem z ziemniaków 😉 Fioletowy krem ziemniaczany Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków 2 małe ziemniaki (zwykłe) 1 litr bulionu 2 łyżki octu jabłkowego (lub balsamicznego) 1 łyżka masła ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 12% lub 18% pieprz sól Ziemniaki (zwykłe i fioletowe) obieramy i usuwamy oczka. W smaku zdecydowanie nie przypominają batatów (tak jak się tego spodziewałam) ale zwykłe zimniaki z dużą zawartością skrobi. Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem, dodajemy ocet (aby zachować ładny kolor), zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut). Jakiś czas temu po raz pierwszy trafiłam w sklepie na fioletowe ziemniaki 😉 Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich nie kupiła i nie wypróbowała. Jako, że kupiłam ich kilogram, postanowiłam przetestować je w kilku wersjach: gotowane, pieczone i smażone. Następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy je przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Trzeci sposób w jaki wykorzystałam fioletowe ziemniaki to zupa krem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/zupy/fioletowy-krem-ziemniaczany/