Składniki : – 250 g ugotowanej ciecierzycy (wcześniej moczymy ją całą noc) – ½ cebuli – 1 cukinia – 2 marchewki – 2 ząbki czosnku – 50 g słonecznika – 2 łyżki słodkiej papryki w proszku – ½ łyżeczki kminu rzymskiego – 1 łyżeczka curry – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – ½ szklanki wody – 2 jajka ( można pominąć w wersji vegańskiej) – olej – sól i pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki wody i mieszamy aż do momentu połączenia się składników. Pasztet pozostaje świeży przez kilka dni i jest doskonałą alternatywa dla chociażby wędlin nafaszerowanych różnego rodzaju konserwantami. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Marchewkę zetrzeć na tartce o dużych oczkach natomiast cebulę i cukinie pokroić. Dodajemy przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy ( curry, paprykę, kmin rzymski). Zostawić w formie do wystygnięcia a następnie wyłożyć z formy.