Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe na dzień mamy

Agnieszka
Ciasta
26.05.2017 12:14
Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe na dzień mamy

Ciasto z bloga ala-piecze.blogspot.com Składniki: Biszkopt makowy: - 4 jajka - 4 łyżki cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki maku Ale-raj - sól szczypta - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 białka - 100 g cukru - 200 g kokosu Ale-raj - 450 ml mleka - 1 budyń waniliowy - 2 łyżki cukru - 200 g masła - 2 łyżki cukru pudru - 0,5 kg truskawek mrożonych lub świeżych - 5 łyżek cukru - 0,5 szkl wody - 2 galaretki truskawkowe - 1 budyń waniliowy - 0,5 szkl. wody Przygotowanie: - Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. - Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania sztywnej masy. Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się rozpadną (Jeśli są to truskawki mrożone to nie podlewać wodą). - Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa (poczekać aż stanie w lodówce i dalej wykładać)-reszta kremu-blat kokosowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cukiernia-pychotki.blogspot.com/2017/05/ciasto-makowo-truskawkowo-kokosowe.html