składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej typ 500 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie 3 budynie waniliowe bez cukru ( budynie małe na 0,5 l mleka) 5 łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Jedną część schować do zamrażarki a drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno przygotowanej blaszki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto się ładnie przyrumieni, ok 40 minut, funkcja góra-dół. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta z zamrażarki. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Na jabłka wyłożyć ciepły budyń i ładnie wyrównać. Gotowy budyń odstawić na chwilę i przygotować jabłka. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany proszek budyniowy i ugotować budyń.