Ciekawe czy wytrwa do zimy, taki smaczny ;) Na jedną porcję soku: 40 baldachimów kwiatu czarnego bzu 2szt duże pomarańcze 3szt duże cytryny 2 kg cukru 2 torebki kwasku cytrynowego po 20g każda Wykonanie: Baldachimy kwiatów najlepiej zbierać w suchy, słoneczny dzień. O przepisie na sok z kwiatów z czarnego bzu przeczytałam pierwszy raz u Marzenki. I powiem Wam, że jest bardzo smaczny choć dodałam do przepisu o jedną dużą cytrynę więcej, bo wydawał się dla nas nieco mdły w smaku. Po zerwaniu pozostawić rozłożone gdzieś na papierze, na stole aby wszelkie żyjątka miały szanse na ucieczkę. Pozostawić w chłodnym miejscu na 48 godzin, mieszać w międzyczasie. Najbardziej zasmakował w soku mój młodszy syn i dlatego postanowiłam zrobić jeszcze jedną dodatkową porcję.