Przepis
Składniki:
2 szklanki mleka,
0,5 cebuli,
2 listki laurowe,
8 ziaren pieprzu,
6 filetów rybnych (po 170g każdy),
2 kg ziemniaków,
1 żółtko,
1,5 szklanki startego żółtego sera (idealny byłby parmezan),
0,75 szklanki śmietany 18%,
60 g masła,
0,25 szklanki mąki ziemniaczanej,
pęczek grubo pokrojonej natki pietruszki.
Wykonanie:
Mleko przelać do średniej wielkości garnka, dodać cebulę, liście laurowe i pieprz. Mleko zagotować. Do tak przygotowanego mleka dodać rybę i gotować pod przykryciem ok 5 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu ryby przełożyć ją na ręcznik kuchenny i odsączyć z nadmiaru mleka. Tak obgotowaną rybą wyłożyć naczynie żaroodporne.
Mleko przelać przez sitko do innego naczynia. Zawartość sitka wyrzucić.
Obrane ziemniaki obgotować w minimalnej ilości wody. Gdy będą miękkie odlać wodę i dodać połowę masła ser żółty, 1/4szklanki śmietanki i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść na puree. Garnek przykryć by ziemniaki nie wysychały.
Resztę masła rozpuścić w garnku i stopniowo dodawać mąkę i cały czas mieszać. Gdy zasmażaka będzie gotowa dolewać powoli śmietanę i wcześniej odlany wywar mięsno rybny. Zasmażkę cały czas mieszać na małym ogniu do momentu uzyskania konsystencji śmietany. Na koniec dodać pietruszkę.
Wyłożoną rybę w naczyniu żaroodpornym polać sosem a następnie obłożyć ją ziemniaczanym puree. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu aż się ziemniaki zarumienią.
SMACZNEGO:)