Krem z kukurydzy

Ewelina
Zupy
12.09.2014 21:06
Krem z kukurydzy

Przepis

Wszyscy chyba lubimy kukurydzę, a teraz wyjątkowo można się nią nacieszyć do woli, młoda świeża kolba tych słodkich ziarenek kosztuje 2 złote.

Doskonale smakuje gotowana na parze z odrobiną soli, można z niej przyrządzić genialną sałatkę z kokosem i tymiankiem a także kremową i sycącą zupę, którą dziś wam zaproponuje.

Można ją serwować na ciepło albo na zimno, smakuje tak samo dobrze. A sposób podania też jest różnorodny, można tak jak ja podać ją z pyszną świeżą salsą z brzoskwini bądź posiekanymi pomidorami, do tego świeże listki bazylii i mamy ciekawy, kolorowy, naturalny i przede wszystkim smaczny posiłek. Można również zamiast tych dodatków przed miksowaniem zupy pozostawić część ugotowanych warzyw i dodać je na końcu, w ten sposób otrzymamy bardziej treściwą zupę. Zapraszam do spróbowania.

Vegan corn chowder with peach salsa

Nieznacznie zmodyfikowany przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Coleen Patrick-Goudreau

SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):

2 kolby świeżej kukurydzy (lub 400g mrożonej)

1 duży batat (słodki ziemniak) lub 2 średnie zwykłe ziemniaki

1 duża żółta cebula

1 szklanka mleka roślinnego (najlepiej domowego mleka z migdałów lub nerkowców)*

1 L bulionu warzywnego

oliwa z oliwek extra virgin

sól, pieprz

* aby przygotować takie mleko, należy dzień wcześniej zamoczyć garść migdałów lub nerkowców w wodzie, a następnego dnia odcedzić je, przepłukać, zmiksować z 2 szklankami wody i przelać przez drobne sitko.

PROPONOWANE DODATKI DO ZUPY:

salsa z brzoskwini

świeże listki bazylii

posiekane świeże pomidory

Vegan corn chowder with peach salsa

PRZYGOTOWANIE:

Ziarna kukurydzy odcinamy od kolby za pomocą noża. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy kukurydzę. Podsmażamy ok. 20 minut, aż lekko zbrązowieje.

W międzyczasie siekamy cebulę, obieramy ziemniaka i kroimy go w małą kostkę. Gdy kukurydza jest już gotowa, w dużym garnku zagrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę, po 5 minutach wrzucamy ziemniaka, dolewamy bulion i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie do garnka wrzucamy podsmażoną wcześniej kukurydzę i gotujemy ok. 10 minut.

Gotową zupę przelewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy mleko i lekko podgrzewamy. Dodajemy sól i pieprz, do smaku. Rozlewamy do misek i dodajemy do każdej po 2 łyżki salsy lub posiekanych pomidorów i świeże listki bazylii. Możemy również pominąć te dodatki i przed miksowaniem zupy pozostawić część ugotowanych warzyw z zupy i dodać je na końcu. Zupa smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno w formie chłodnika.

Smacznego ☺