Ryba pieczona pod ziołową kruszonką

Malgorzata
12.01.2015 11:29
Ryba pieczona pod ziołową kruszonką

Przepis

Składniki:

filet z czarniaka ok. 500 g,

2-3 kromki czerstwego pieczywa,

4 łyżki masła,

2 ząbki czosnku,

½ szklanki natki pietruszki,

6 suszonych pomidorów,

3 łyżki czarnych oliwek bez pestek,

1 cytryna,

sól i pieprz.

Przygotowanie:

Rybę skropić sokiem z cytryny.

W blenderze zmiksować pieczywo z czosnkiem i pietruszką, dodać masło, posiekane oliwki i pomidory, skórkę otartą z cytryny, sól i pieprz. Całość wymieszać i wstawić do zamrażalki na 15 minut.

Zimną masę wyłożyć na rybę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, po 7 minutach zwiększyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 7 minut, aż kruszonka będzie chrupiąca.