Ryba zapiekana z pesto

Iza
Obiad
31.03.2016 21:19
Ryba zapiekana z pesto
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

filety z białej ryby (np. z morszczuka, dorsza, soli)

pesto z rukoli

sól

świeżo mielony pieprz

sok z cytryny

Dodatkowo:

papier do pieczenia

oliwa

surówka z czerwonej kapusty z burakami

Przepis

Rybę opłukać i osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem – odstawić na 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą.

Na wierzchu morszczuka rozsmarować 5 mm warstwę pesto z rukoli (lub innego ulubionego pesto). Rybę przełożyć na blachę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 – 25 minut w zależności od grubości ryby.

Podawać z ulubioną surówką np. z czerwonej kapusty i buraków.