- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
filety z białej ryby (np. z morszczuka, dorsza, soli)
pesto z rukoli
sól
świeżo mielony pieprz
sok z cytryny
Dodatkowo:
papier do pieczenia
oliwa
surówka z czerwonej kapusty z burakami
Przepis
Rybę opłukać i osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem – odstawić na 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą.
Na wierzchu morszczuka rozsmarować 5 mm warstwę pesto z rukoli (lub innego ulubionego pesto). Rybę przełożyć na blachę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 – 25 minut w zależności od grubości ryby.
Podawać z ulubioną surówką np. z czerwonej kapusty i buraków.