1. Pasta z zielonego groszku i awokado SKŁADNIKI 1 puszka groszku 1 ząbek czosnku spora garść świeżych listków bazylii sól i pieprz 2 łyżeczki soku z cytryny 1 dojrzałe, miękkie awokado sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku Groszek przepłucz i odsącz, awokado przekrój na pół i wydrąż miąższ. 3. Pasta jajeczna z awokado SKŁADNIKI 3 ugotowane na twardo jajka 1/2 małego ząbka czosnku 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie 1 – 2 łyżeczki jogurtu greckiego Pasta jajeczna z tuńczykiem SKŁADNIKI 3 ugotowane na twardo jajka 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej cebuli pół puszki tuńczyka w sosie własnym 1-2 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę, miąższ pokrój w kosteczkę i skrop sokiem z cytryny. Pierwszy z nich, czyli pasta z zielonego groszku, to coś dla fanów warzywnych smarowideł bez jajek i nabiału. Trzeci przepis to z kolei źródło dobrego tłuszczu i białka, czyli połączenie jajka z awokado. PRZEPISY NA INNE PASTY KANAPKOWE: Z MARCHEWKI I BURAKA Z BOBU Na końcu wpisu znajdziecie także inne przepisy na pasty, które do tej pory ukazały się na blogu. Dziś przygotowałam dla Was trzy przepisy na pasty kanapkowe, które najlepiej sprawdzają się w roli dobrych dodatków do pieczywa .