Dlaczego łzy są słone?

Justyna

Zdrowie

May 11, 2017, 4:21 p.m.

Dlaczego łzy są słone?

Na pewno próbowałaś kiedyś swoich łez? I jak – były słone? Co sprawia, że nasze łzy mają słony posmak? I czy łzy są dobre dla naszego zdrowia? Sprawdziliśmy to!

Słony smak łez wynika z ich składu. 1% stanowi chlorek sodu, czyli związek chemiczny znany nam jako sól kuchenna.

W składzie chemicznym łez znajduje się też
- woda,
- śluz,
- glukoza,
- białka,
- potas,
- mangan
- mocznik.

Łzy są też antyseptyczne. To oznacza, że dzięki dużej zawartości soli zabijają ponad 95% bakterii atakujących oko człowieka.

Chronią oczy przed wysychaniem.

Oczyszczają organizm, szczególnie łzy wywołane emocjami (smutkiem, złością) zawierają więcej toksyn.

Nie wstydź się więc czasem popłakać, bo jak widać łzy przynoszą ulgę, usuwają z organizmu zbędne substancje i zapobiegają wysychaniu oczu.

Zdjęcie Dlaczego łzy są słone? #1
Fot. Pixabay.com