Corn dogi czyli parówki w cieście

Ewelina
Przekąski
07.05.2017 21:54
Corn dogi czyli parówki w cieście

Składniki

  • parówki
  • patyczki do szaszłyków
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przepis

Parówki nabijamy na patyczki do szaszłyków ( patyczny należy wcześniej namoczyć przez kilka godzin w wodzie ponieważ będziemy je smażyć na oleju). Tak przygotowane parówki nakłuwamy widelcem a nastepnie doprawiamy słodką papryka z obu stron.

Zdjęcie Corn dogi czyli parówki w cieście #1
Zdjęcie Corn dogi czyli parówki w cieście #2

Do miski wsypujemy obie mąki, ostrą paprykę, pieprz ziołowy, proszek do pieczenia oraz jajko. Do tak przygotowanych składników dodajemy szklankę wody i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie każdą z parówek maczamy w cieście i smażymy przez około 5 do 8 minut.

Zdjęcie Corn dogi czyli parówki w cieście #3
Zdjęcie Corn dogi czyli parówki w cieście #4
Zdjęcie Corn dogi czyli parówki w cieście #5
Zdjęcie Corn dogi czyli parówki w cieście #6

Usmażone corn dogi wykładamy na talerzu wyłożonym papierowym ręczniczkiem w celu odsączenia nadmiaru oleju I gotowe. Smacznego

Zdjęcie Corn dogi czyli parówki w cieście #7
Zdjęcie Corn dogi czyli parówki w cieście #8
Zdjęcie Corn dogi czyli parówki w cieście #9
Zdjęcie Corn dogi czyli parówki w cieście #10