Udka kurczaka w cieście francuskim

Ewelina
Obiad
07.05.2017 21:18
Udka kurczaka w cieście francuskim
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • ciasto francuskie
  • 300 gram pieczarek
  • 2 duże cebule
  • oregano
  • słodka papryka
  • pieprz cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przepis

Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy pieprzem i solą.

Zdjęcie Udka kurczaka w cieście francuskim #1
Zdjęcie Udka kurczaka w cieście francuskim #2

W małej miseczce przygotowujemy marynatę do kurczaka. Do naszej marynaty dodajemy kilka łyżek oleju, oregano, słodką paprykę, pieprz ceyenne oraz sól. Tak przygotowaną marynatą nacieramy udka z kurczaka. Udka w marynacie najlepiej odłożyć na godzinę do lodówki. Po upływie godziny podsmażamy udka na patelni i odstawiamy do ostygnięcia.

Zdjęcie Udka kurczaka w cieście francuskim #3
Zdjęcie Udka kurczaka w cieście francuskim #4

Ciasto francuskie nacinamy następnie na każdy kwadrat z ciasta francuskiego nakładamy farsz z pieczarek i cebuli. Udka dokładnie zawijamy w ciasto francuskie i zaklejamy za pomocą cienkich pasków, które wycięliśmy z ciasta francuskiego.

Zdjęcie Udka kurczaka w cieście francuskim #5
Zdjęcie Udka kurczaka w cieście francuskim #6
Zdjęcie Udka kurczaka w cieście francuskim #7
Zdjęcie Udka kurczaka w cieście francuskim #8

Tak przygotowane udka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. I gotowe. Smacznego!

Zdjęcie Udka kurczaka w cieście francuskim #9
Zdjęcie Udka kurczaka w cieście francuskim #10
Zdjęcie Udka kurczaka w cieście francuskim #11