- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- ciasto francuskie
- 300 gram pieczarek
- 2 duże cebule
- oregano
- słodka papryka
- pieprz cayenne
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
Przepis
Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy pieprzem i solą.
W małej miseczce przygotowujemy marynatę do kurczaka. Do naszej marynaty dodajemy kilka łyżek oleju, oregano, słodką paprykę, pieprz ceyenne oraz sól. Tak przygotowaną marynatą nacieramy udka z kurczaka. Udka w marynacie najlepiej odłożyć na godzinę do lodówki. Po upływie godziny podsmażamy udka na patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto francuskie nacinamy następnie na każdy kwadrat z ciasta francuskiego nakładamy farsz z pieczarek i cebuli. Udka dokładnie zawijamy w ciasto francuskie i zaklejamy za pomocą cienkich pasków, które wycięliśmy z ciasta francuskiego.
Tak przygotowane udka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. I gotowe. Smacznego!