Pyszne ciasto bez pieczenia z herbatników przełożonych słodką masą na bazie kaszy manny i galaretką z kwaśnym rabarbarem Składniki: masa grysikowa: 1 l mleka 1 szklanka kaszy manny 200 g masła 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego warstwa rabarbarowa: 10 średniej wielkości łodyg rabarbaru 2 szklanki wody 2 galaretki poziomkowe 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: około 300 g herbatników (32 szt.) masa grysikowa:warstwa rabarbarowa:dodatkowo: Przygotowanie: Mleko, cukry i masło zagotowujemy (masło musi się rozpuścić) i powoli wsypujemy kasze mannę. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy gorącą masę grysikową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Tak przygotowany rabarbar odstawiamy do wystygnięcia, a gdy nam lekko stężeje rozprowadzamy go na zimnym cieście.