Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy

Jacek
Śniadania
05.05.2017 18:36
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy

Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej, typ 2000) 210 g mąki orkiszowej typ 1850 (można część zastąpić mąką pszenną typ 500, 550 lub 650) 330 ml letniej wody łyżka oleju 1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g) nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać. Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Jeśli dół jest miękkawy, włożyć ponownie bochenek do piekarnika (już bez formy i dopiec ok. 5-10 minut). Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z formy, zdjąć papier. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać zwilżoną wodą łyżką lub szpatułką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2017/05/prosty-chleb-razowy-pszenno-orkiszowy.html