Młoda kapusta zasmażana

Jacek
Obiad
23.05.2016 10:02
Młoda kapusta zasmażana

Składniki na kapustę zasmażaną: 1 główka młodej kapusty 2 średnie cebule 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2-3 listki laurowe sól i pieprz do smaku 4 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 duży pęczek koperku Z kapusty poobrywać wierzchnie liście. Kapustę zalać wodą, tak aby była prawie zakryta, dodać ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, dokładnie wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, uważać aby mąka się nie przypaliła. Taką pachnąca świeżym koperkiem kapustę można serwować samodzielnie, z młodymi ziemniakami, chlebem lub jako dodatek do drugiego dania. Gotować na średnim ogniu ok. 40-50 minut, aż kapusta będzie miękka. Kapustę umyć, dosyć drobno pokroić, przełożyć do garnka, w którym będziemy ją gotować.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2016/05/moda-kapusta-zasmazana.html