Zdrowa i smaczna, polecam! Składniki: 200 g suchej ciecierzycy 50 g sezamu podprażonego na patelni 3-4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta kminu rzymskiego szczypta papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól do smaku 1 łyżka oliwy woda lodowata 1+1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy Ciecierzycę opłukać i zostawić na noc zalaną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Miksować do czasu, aż nie będzie grudek, następnie dodać łyżkę oliwy i kilka łyżek lodowatej wody do odpowiedniej konsystencji i miksować dalej na jednolitą kremową pastę. Następnego dnia dobrze wypłukać i ugotować w większej ilości wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody. Ta zrobiona jest z ciecierzycy, w podobny sposób jak przygotowuje się hummus. Ciecierzycę zmiksować blenderem dodając uprażony sezam, sól, sok z cytryny i przyprawy.