Przepis
Składniki na 11 mini serniczków:
spód:
140g pełnoziarnistych herbatników
3 łyżki rozpuszczonego masła
masa serowa:
500g twarogu na sernik
6 łyżek cukru pudru
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
ulubiona konfitura owocowa
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami lub użyj wolnostojących papilotek.
W garnuszku na ogniu bądź mikrofalówce rozpuść masło. Do dużej miski wrzuć herbatniki i tłuczkiem do ziemniaków rozbij na malutkie kawałeczki. Wlej roztopiony tłuszcz i dobrze wymieszaj. Łyżką rozłóż równomiernie pomiędzy przygotowane papilotki tak aby zakryły całe dno do wysokości około pół centymetra.
Następnie do dużego naczynia wrzuć ser, cukier, jajko i mąkę. Dobrze wymieszaj za pomocą łyżki, aby masa była jednolita. Łyżką przełóż masę serową do papilotek tak po sam wierzch. Następnie na masę serową nałóż łyżeczkę ulubionej konfitury.
Piecz 20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i zostaw babeczki do wystudzenia. Kiedy będą już chłodne wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Najlepiej zostawić je w formie w której się piekły, aby zachowały kształt. Moje przeleżały w lodówce kilka godzin. Po tym czasie można podawać.