Składniki
Spód
- 120 g ciastek pełnoziarnistych *
- 50 g masła 82%
Masa serowa
- 600 g twarogu półtłustego
- 120 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Frużelina owocowa
- 250 g owoców lata **
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2½ łyżeczki żelatyny spożywczej
Przepis
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Standardową foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na dno każdej foremki wykładamy masę ciasteczkową, dokładnie dociskając do spodu.
Masa serowa
- Twaróg dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, cukier oraz wanilię i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masą serową uzupełniamy każdą papilotkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy przez 25 minut. Po wystudzeniu serniczki chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Frużelina owocowa
- Owoce przekładamy do garnka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i łączymy z owocami. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, gotujemy pół minuty i zdejmujemy z palnika.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do połączenia się składników. Nie gotujemy! Odstawiamy na bok do wystudzenia.
- Na każdy serniczek nakładamy porcję frużeliny. Smacznego !!!
- * użyłam ciastek degistive
- ** użyłam mrożonej mieszanki owoców: maliny, jagody, wiśnie, czarna porzeczka, truskawki, jeżyny
Notes
- - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
- - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną