Przepis
Drożdżówki z serem i rodzynkami
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
12 dag cukru
8 dag masła
3 jajka
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
1 szczypta soli
Masa serowa:
20 dag serka śmietankowego
5 łyżek cukru pudru
1 jajko
1 budyń śmietankowy
lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok cytrynowy lub woda
dodatkowo:
rodzynki
Wykonanie;
Ciasto :
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, odstawić do podrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Resztę mąki przesiać dodać cukier i szczyptę soli, 2 żółtka i 1 jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, następnie wszystko wymieszać, kiedy składniki się połączą dodać zimny tłuszcz i dokładnie wyrobić ciasto które przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Masa serowa:
Serek utrzeć z cukrem, jajkiem oraz budyniem do gładkiego sera
Z wyrośniętego ciasta dłońmi maczanymi w mące odrywać małe porcje ciasta i ułożyć na natłuszczonej blaszce, lekko je spłaszczając( odstępy muszą być spore bo bułki rosną ), następnie przy pomocy dna szklanki dokładnie zamoczonego w mące na środku każdej bułki zrobić wgłębienie. Kiedy wszystkie bułki mają już dołki to smarujemy je białkiem i w każdy dołek wkładamy porcję nadzienia serowego, jeszcze raz odstawiamy na kilka minut. Pieczemy w 180st, aż bułki się zrumienią.
Zimne bułki smarujemy lukrem i posypujemy rodzynkami.
Lukier: W kubeczku ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym lub wodą do momentu uzyskania gładkiego gęstego lukru. Wodę dodajemy bardzo ostrożnie.
Źródło:
http://izioni-smaki.blogspot.com/2012/01/drozdzowki-z-serem-i-jabuszkami.html