Składniki
Składniki
120 g skrobi ziemniaczanej
30 g mąki z żołędzi
50 g cukru trzcinowego
2 jajka
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki melasy z karobu
1 łyżka karobu w proszku
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Przepis
Przygotowujemy foremkę do pieczenia i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Ważymy mąki na ciasto: skrobię ziemniaczaną, mąkę z żołędzi, dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę, karob w proszku, mieszamy składniki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
Miksujemy jajka w całości na puszystą masę.
Dodajemy cukier ( po łyżce ), ciągle miksując masę z jajek.
Do miski wlewamy olej rzepakowy po 1, 2 łyżkach, miksujemy krótko.
Wlewamy do masy melasę z karobu i miksujemy krótko.
Wymieszaną skrobię ziemniaczaną z mąką z żołędzi oraz z karobem, z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i sodą wsypujemy porcjami ( na 2 razy ) do miski i miksujemy masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Przekładamy ciasto do formy.
Pieczemy ciasto w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut.