Ciasto z mąką z żołędzi ( bez glutenu )

Ciasta
27.04.2017 8:20
Ciasto z  mąką z żołędzi ( bez glutenu )

Składniki

Składniki

120 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki z żołędzi

50 g cukru trzcinowego

2 jajka

6 łyżek oleju rzepakowego

2 łyżki melasy z karobu

1 łyżka karobu w proszku

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

Przepis

Przygotowujemy foremkę do pieczenia i wykładamy ją papierem do pieczenia.

Ważymy mąki na ciasto: skrobię ziemniaczaną, mąkę z żołędzi, dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę, karob w proszku, mieszamy składniki.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.

Miksujemy jajka w całości na puszystą masę.

Dodajemy cukier ( po łyżce ), ciągle miksując masę z jajek.

Do miski wlewamy olej rzepakowy po 1, 2 łyżkach, miksujemy krótko.

Wlewamy do masy melasę z karobu i miksujemy krótko.

Wymieszaną skrobię ziemniaczaną z mąką z żołędzi oraz z karobem, z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i sodą wsypujemy porcjami ( na 2 razy ) do miski i miksujemy masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły.

Przekładamy ciasto do formy.

Pieczemy ciasto w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut.