Ciastka z melasą z morwy i z cukrem kokosowym ( bez glutenu i masła )

Desery
29.09.2017 8:00
Ciastka z melasą z morwy i z cukrem kokosowym ( bez glutenu i masła )

Składniki

Składniki

50 g mąki ryżowej

30 g skrobi z tapioki

80 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki łubinowej

50 g cukru kokosowego

3 łyżki melasy z morwy

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka mąki z nasion babki jajowatej

4 łyżki oleju kokosowego ( płynny )

1 jajko

1 lub 2 łyżki zimnej wody

Przepis

Ważymy mąki bezglutenowe, wsypujemy do miski, mieszamy.

Dodajemy bezglutenowy proszek do pieczenia, mąkę z nasion babki jajowatej, cukier kokosowy, mieszamy.

Dodajemy olej kokosowy, mieszamy ciasto.

Wbijamy jajko, mieszamy ciasto, wlewamy melasę z morwy, zimną wodę (dodajemy stopniowo, mieszając ciasto).

Mieszamy ciasto.

Schładzamy ciasto w lodówce około 30 minut.

Przygotowujemy blachę do pieczenia, wykładamy na nią papier do pieczenia.

Słoik owijamy folią spożywczą.

Rozgrzewamy piekarnik ( temperatura 175 stopni ).

Wyjmujemy ciasto z lodówki.

Bierzemy łyżką porcję ciasta, w rękach kręcimy kulkę, kładziemy kulkę z ciasta na papierze do pieczenia, spłaszczamy kulkę dnem słoika ( owiniętego folią spożywczą ).

Pieczemy ciasteczka w temperaturze 175 stopni przez około 15 – 20 minut.