- 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK GOTOWANY: - 1 kg twarogu zmielonego - 1/2 szklanki cukru - 400g kajmaku - 200g masła - 3 jajka - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - kakao do oprószenia Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. CIASTO ORZECHOWE: - 1 1/2 szklanki białek (ok 8szt) - szczypta soli - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru - 250g orzechów włoskich Orzechowe ciasto jest lekkie niczym biszkopt, z tą tylko różnicą, że upieczone na białkach :) Jajka roztrzepać z mąką dodając trochę twarogu, żeby mieszanka nie była bardzo gęsta. Na końcu wsypać orzechy z mąką. U mnie to była folia bąbelkowa, którą wcisnęłam w masę i zdjęłam po całkowitym wystudzeniu. Jest to sposób na ich wykorzystanie, jeśli ktoś nie przepada za bezami. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem.