Jeżeli kupisz twarde awokado, to zwiń je w papier i odstaw na 2-3 dni np. na parapet – dojrzeje i będzie miękkie W dzisiejszym przepisie na koktajl skupiłam się na dwóch składnikach, czyli awokado i młodym jęczmieniu. Mój sposób na lepsze samopoczucie w pochmurne dni to koktajl z porządną porcją witamin i minerałów. Można go jeść na słodko i słono, dodawać do ciast, do zupy, serwować na ciepło i zimno. Dodatkowo jest w 100% wegański, ale miłośnicy mleka czy mlecznych smaków mogą zastąpić sok np. mlekiem 2% lub roślinnym. Awokado to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, C i A, z grupy B, potasu, kwasu foliowego (ważny dla przyszłych mam). Koktajli kryje w sobie kremowe awokado, słodkiego banan, kwaśne kiwi, słodko-kwaśny sok jabłkowy. Przy wyborze mleka roślinnego zawsze polecam czytanie etykiet, aby nie kupić kota w worku.