Przepis
Składniki:
ciasto
100 g miękkiego masła promocje
120 g cukru trzcinowego
4 jajka promocje
100 g gorzkiej czekolady
130 g mielonych migdałów
40 g bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
polewa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
1 łyżeczka masła
10 g posiekanych migdałów do dekoracji
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy powoli dodajemy ubite białka i rozpuszczoną czekoladę, wszystko cały czas ucieramy. Dodajemy mielone migdały, proszek do pieczenia u bułkę tartą. Wszystko łączymy na gładką masę i przelewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
Pieczemy w 190 C przez 35-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto ostudzamy ok 30 minut przed położeniem polewy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, mleko i masło. Wszystko mieszamy i delikatnie ostudzoną masą polewamy ciasto, na środku dekorujemy posiekanymi migdałami.