Czekoladowy migdałowiec bez mąki

Krzysztof
Ciasta
20.01.2015 8:54
Czekoladowy migdałowiec bez mąki

Przepis

Składniki:

ciasto

100 g miękkiego masła promocje

120 g cukru trzcinowego

4 jajka promocje

100 g gorzkiej czekolady

130 g mielonych migdałów

40 g bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

polewa

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżka mleka

1 łyżeczka masła

10 g posiekanych migdałów do dekoracji

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy powoli dodajemy ubite białka i rozpuszczoną czekoladę, wszystko cały czas ucieramy. Dodajemy mielone migdały, proszek do pieczenia u bułkę tartą. Wszystko łączymy na gładką masę i przelewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym.

Pieczemy w 190 C przez 35-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto ostudzamy ok 30 minut przed położeniem polewy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, mleko i masło. Wszystko mieszamy i delikatnie ostudzoną masą polewamy ciasto, na środku dekorujemy posiekanymi migdałami.