Ciasto czekoladowe bez mąki

Krzysztof
Przepisy
13.03.2014 17:59
Ciasto czekoladowe bez mąki

Przepis

W celu zrobienia tego cuda należy przygotować:

150 g czekolady gorzkiej

150 g masła

6 jaj

szklankę cukru

100 g mielonych migdałów

4 łyżeczki kakao z wiatraczkiem – jest to najlepsze kakao na świecie ;)

1 limonka

Na początek rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej.

Jajka ubijamy z cukrem- moment w którym należy przestać ubijać to taki w którym w masie nie czuć ziarenek cukru. Do jajek dodajemy migdały i kakao. mieszamy, a potem dokładnie miksujemy. Dolewamy rozpuszczone przestudzone masło z czekoladą- miksujemy.

Z limonki zcieramy skórkę i wyciskamy sok. Dolewamy do masy i miksujemy.

Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu jeszcze w blaszce pozostawiamy do wystygnięcia. Jak ciasto wystygnie wyciągamy je z blachy, dekorujemy i jemy tak szybko jak tylko potrafimy, aby nikt nas nie ubiegł ;)

Smacznego- ciasto jest WYŚMIENITE!