Przepis
W celu zrobienia tego cuda należy przygotować:
150 g czekolady gorzkiej
150 g masła
6 jaj
szklankę cukru
100 g mielonych migdałów
4 łyżeczki kakao z wiatraczkiem – jest to najlepsze kakao na świecie ;)
1 limonka
Na początek rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
Jajka ubijamy z cukrem- moment w którym należy przestać ubijać to taki w którym w masie nie czuć ziarenek cukru. Do jajek dodajemy migdały i kakao. mieszamy, a potem dokładnie miksujemy. Dolewamy rozpuszczone przestudzone masło z czekoladą- miksujemy.
Z limonki zcieramy skórkę i wyciskamy sok. Dolewamy do masy i miksujemy.
Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu jeszcze w blaszce pozostawiamy do wystygnięcia. Jak ciasto wystygnie wyciągamy je z blachy, dekorujemy i jemy tak szybko jak tylko potrafimy, aby nikt nas nie ubiegł ;)
Smacznego- ciasto jest WYŚMIENITE!