Guacamole

Małgorzata
Śniadania
18.04.2017 20:05
Guacamole

Składniki: na ok. 8 porcji (tj. 8 kanapek) - 1 dojrzałe awokado (140 g) - 1 łyżka soku z cytryny (10 g) - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (10 g) - ½ małej cebuli (25 g) - ⅓ łyżeczki soli (2 g) Wykonanie: - Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, miąższ wyjąć łyżeczką i rozgnieść widelcem. Ja ją przygotowuję w trochę spolszczonej wersji – z sokiem z cytryny zamiast z limonki, a natkę kolendry zamieniam na natkę pietruszki. Można zrobić je z połowy awokado – zostawić połówkę z pestką, a miąższ skropić sokiem z cytryny. Musi być na tyle miękkie, żeby bez problemu dało się miąższ oddzielić od skórki przy pomocy łyżeczki, a następnie rozgnieść widelcem na dosyć gładką pastę. Dojrzałe awokado przy naciśnięciu palcem nie wraca do poprzedniego kształtu, ale też nie jest zbyt miękkie, nie rozciapuje się.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://malgorzatarusek.pl/guacamole/