Ziołowa szynka z szynkowara 5 dób Składniki: ok 1500 g szynki wieprzowej, najlepiej kulki 1500 ml wody 3,5 łyżki peklosoli 3 ząbki czosnku 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki majeranku kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżki tymianku Wykonanie: Wodę zagotować w garnku (w którym później będziemy marynować mięso) z dodatkiem ziela, listków, pieprzu, tymianku i majeranku. Mięso na takie wędliny zawsze kupuję w zaufanym sklepie, w takim gdzie mięso nie jest nastrzykiwane ani pompowane chemią. Do całkowicie zimnej marynaty wkładamy mięso -mięso musi być całkowicie zanurzone w płynie - przykrywamy i ustawiamy w zimnym miejscu na 60 godzin. Potem w domu bez żadnego problemu możemy przygotować różnego rodzaju wędliny; możemy mięso upiec, sparzyć lub - co wydaje się najlepszym rozwiązaniem - przyrządzić je przy pomocy fajnego urządzenia pod tytułem szynkowar. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, wkładamy je do plastikowego woreczka przeznaczonego do parzenia w szynkowarze. Zrobienie takiej wędliny wcale nie jest pracochłonne, wymaga jedynie trochę czasu; mięso musi się zapeklować.