Zrobiłam tę potrawę w dwóch wersjach: w prostszej wersji – doprawioną tylko solą i pieprzem i polaną olejem rzepakowym oraz w wersji bliskowschodniej – z dodatkiem kuminu i bardzo prostym acz pysznym sosem z tahini, soku z cytryny i odrobiny wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Składniki: - kasza gryczana niepalona - ciecierzyca ugotowana lub z puszki - jarmuż - marchewka - papryka - sól, pieprz, olej rzepakowy - opcjonalnie: kmin rzymski, tahini, sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę ugotować (około 15 minut). Tym razem sięgnęłam po nasz swojski jarmuż – z równie swojską kaszą gryczaną stanowią zgraną parę – oraz marchewkę i paprykę. - Wersja 2: doprawić dodatkowo kuminem i polać sosem z tahini, soku z cytryny i odrobiny wody. Ta druga wersja jest bardziej wyrazista, a sos na bazie pasty sezamowej komponuje się wspaniale z resztą składników – polecam wypróbować ?. - Warzywa wymieszać z kaszą gryczaną i surową papryką, doprawić odrobiną soli, pieprzu i: - Wersja 1: polać olejem na zimno. W dzisiejszym przepisie postawiłam na białą kaszę gryczaną z ciecierzycą i kolorowymi dodatkami warzywnymi.