Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym

Ewelina
Przekąski
18.04.2017 17:52
Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki

2 cukinie

ser mozzarella

jajko

koperek

pomidory koktajlowe

papryczka chilli

oregano

sól

pieprz

olej

Przepis

Cukinię myjemy i kroimy je na 5-6 kawałków ( w zależności od długości cukinii) i wydrążamy w niej otwory. Powinniśmy otrzymać coś na kształt kieliszków.

Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #1
Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #2
Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #3

Do sera dodajemy posiekany koperek, jajko, pokrojoną paprykę chili oraz doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano.

Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #4
Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #5

Tak przygotowany farsz dokładnie mieszamy i nadziewamy nim nasze cukinie. Na wierzch każdej cukinii wykładamy przekrojonego na pół pomidorka koktajlowego. Całość skrapiamy olejem.

Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #6
Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #7
Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #8

Cukinie pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #9
Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #10
Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #11
Zdjęcie Nadziewane cukinie z farszem serowo-koperkowym #12