Przy podziale na 3 porcje jedna to około 234kcal, B: 14,5g, T: 22g, W: 17,6g. Składniki: – 500g szparagów zielonych (1 pęczek) – 200g mieszanki sałat – 1-2 jajka – 40g parmezanu w płatkach – 30g orzechów laskowych, prażonych – sok z 1/2 cytryny – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz Na talerzu rozkładamy mieszankę sałat, a na niej układamy zgrillowane szparagi, pokrojone na ćwiartki jajka i posypujemy serem oraz pokruszonymi orzechami. Zawsze powtarzam, że smak tkwi w prostocie i najbardziej doceniam te przepisy, które mimo użycia niewielu składników tworzą niezwykłe kompozycje smakowe. Dlatego dzisiaj mam dla Was błyskawiczny przepis na wspaniałą sałatkę ze szparagami w roli głównej. Coraz więcej szparagów na straganach, więc warto wykorzystać je w kuchni.