Ciasto naleśnikowe: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) - 2 jajka - szczypta soli - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki curry - 6 łyżek oleju rzepakowego Farsz: - 0,5 kg pieczarek - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - pęczek natki pietruszki - por (do wiązania sakiewek jest najlepszy) - sól, pieprz Naleśniki: mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, jajka, kurkumę, curry ,wodę oraz sól – zmiksuj całość. Na środek każdego naleśnika nałóż farsz (nie za dużo, bo naleśniki będą się rozpadać), zbierz go w taki sposób aby powstała sakiewka i zwiąż porem (z pora wytnij długie paski – wygodniej wiąże się sakiewki). Takie wytrawne sakiewki możesz wypełnić innymi farszami np. – szpinakiem i serem gorgonzola, – kurczakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami, – duszoną wołowiną z grzybami shitake