Oponki serowe - najlepsze!

Desery
07.02.2017 18:45
Oponki serowe - najlepsze!

- Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób zahartowane i nie popękają 🙂 - Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. - Oponki smażyć z obu stron na złoty kolor, aby oponki nie pękały należy zaraz po wrzuceniu na olej przekręcić je drewnianym patyczkiem, będą w ten sposób zahartowane i nie popękają :). - Usmażone wyjmować na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Pączki z takiego przepisu będą mniej pracochłonne niż klasyczne, a fantastyczny efekt jest murowany! 🥘 Składniki - 260 g mąki pszennej + do podsypania - 260 g twarogu mielonego - ¼ szklanki drobnego cukru - 6 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2 żółtka - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka octu - 125 ml śmietany 18% 📖 Przepis Oponki serowe 🥘 Składniki - 260 g mąki pszennej (+ do podsypania) - 260 g twarogu (mielonego dwukrotnie) - ¼ szklanki drobnego cukru - 6 g cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego) - 2 żółtka - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka octu - 125 ml śmietany 18% - Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch, a olej wokół niego bąbelkuje to znak, że oponki można już smażyć. - Kiedy olej jest już w odpowiedniej temperaturze to znaczy, kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch, a olej wokół niego bąbelkuje to znak, że oponki można już smażyć. Warto twaróg z wiaderka przed przygotowaniem ciasta odsączyć na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynu. Jeśli używacie twarogu gotowego z wiaderka to wcześniej odsączcie go na sicie, aby ociekł z nadmiaru płynów. Cukier waniliowy stosujemy zamienne z ekstraktem waniliowym lub jeśli nie lubicie wanilii, można dodać skórkę startą z pomarańczy albo cytryny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. - Smacznego! 🔄 Zamienniki Zamiast mielonego twarogu można do oponek serowych użyć gotowego mielonego twarogu z wiaderka. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę. Z ciasta wykrawać niewielkie kółka, w środku każdego kółka wykroić dziurkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://sprawdzonakuchnia.pl/oponki-serowe/