Ciasto właściwe: - cały zaczyn - 200 - 230 g mąki pszennej - 1 łyżka masła lub margaryny lub oleju - 1/2 łyżeczki soli - roztrzepane jajko do posmarowania chlebków - mak do obsypania 1. Z letniego mleka wymieszanego z wodą robimy zaczyn ( dodajemy cukier, wykruszamy drożdże) odstawiamy do podrośnięcia ) 2. Składniki na zaczyn: Ciasto właściwe: 1. Z letniego mleka wymieszanego z wodą robimy zaczyn ( dodajemy cukier, wykruszamy drożdże) odstawiamy do podrośnięcia ) 2. Jeśli ciasto nam zbytnio się klei podsypujemy jeszcze mąka i wyrobione odstawiamy na 30-40 min do podrośnięcia. Jeśli ciasto nam zbytnio się klei podsypujemy jeszcze mąka i wyrobione odstawiamy na 30-40 min do podrośnięcia. przez 20 min. Składniki na zaczyn: - 10 g świeżych drożdży - 60 ml letniej wody - 60 ml letniego mleka - 1/2 łyżeczki cukru 3. Kiedy ciasto podrośnie, odgazowujemy je znów czyli ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 kulki z których formujemy chlebki. 3. Kiedy ciasto podrośnie, odgazowujemy je znów czyli ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 kulki z których formujemy chlebki. Pieczemy w 210 stop przez 30 min ( piek gazowy ) a w piekarniku elektrycznym 180-190 stop. Pieczemy w 210 stop przez 30 min ( piek gazowy ) a w piekarniku elektrycznym 180-190 stop.