PS: Wybaczcie, że ostatnio tak rzadko bywam na waszych blogach, ale jestem podczas końcowego etapu wyprowadzki i mam małe zamieszanie w domu ;) Składniki Ilość: forma o wymiarach 35 x 25 cm Kruche ciasto 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli Masa pomarańczowa 5 pomarańczy 250 g cukru 30 g cukru z wanilią Z odłożonej części ciasta uformować wałeczki lub inny kształt i przykleić je, lekko dociskając do brzegów ciasta na mazurek. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki na około 30 minut. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, odkroić go trochę do ozdoby brzegów, a resztę rozwałkować na taką wielkość, aby pokryło dno blachy. płatki migdałów 1 pomarańcza lub mniej ok. 3 kostki czekolady Przygotowanie Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce i szybko wyrobić malakserem lub ręcznie. Z pomarańczy zetrzeć skórkę na małych oczkach, nie ścierając przy tym białej części. Jednak aby masa nie była zbyt gorzka trzeba odkroić z pomarańczy jej białą część skórki. Po tym czasie masa zrobi się nieco ciemniejsza i gęstsza, jednak po wystudzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej, więc nie trzeba jej za długo gotować. Zarówno na babkę, jak i na mazurek kajmakowy podawałam przepisy rok temu. Wstawić formę z ciastem do lodówki na około 1 godzinę. Na wcześniej upieczony spód wylać masę pomarańczową, rozprowadzając ją po całej powierzchni ciasta. Mazurek i babka to obowiązkowe wypieki, które muszą pojawić się na wielkanocnym stole.