Ciasto: - 6 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 - 3 łyżki kakao Krem: - 3 jajka - 1/3 szklanki mleka - 3 łyżki mąki - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki kakao - 200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny) - 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) Jak przygotować ciasto tortowe czekoladowe? - Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować przekrojony blat ciasta, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Ciasto mocno czekoladowe, wilgotne bez nasączania, o umiarkowanej słodyczy, a do tego delikatny rozpływający się w ustach krem czekoladowy. Ciasto: - Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier i pod koniec dodając po jednym żółtku. - Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zastygło. - Foremkę (33 cm x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Zrobienie tortu jest pracochłonne, a takie ciasto tortowe nie wymaga od nas dużo czasu. Krem: - Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny. - Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą. - Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka).