Chleb z płatkami i ziarnami 🥘 Składniki - 200 g mąki pszennej (typ 650) - 140 g płatków owsianych (górskich) - 120 g płatków jaglanych (lub ryżowych) - 90 g mąki żytniej (typ 2000) - 56 g nasion słonecznika (łuskanego) - 42 g nasion lnu - 12 g soli (morskiej) - 7 g drożdży suchych (lub 14 świeżych) - 28 g słodu jęczmiennego (lub miodu) - 580 g wody (ciepła w temperaturze około 35 st C) - W międzyczasie przygotować formę keksówkę o wymiarach 23 na około 12 cm, można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem i wysypać otrębami, ciasto przed przelaniem do foremki wymieszać, wyrównać wierch ciasta, wypełnioną formę odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut - do wyrośnięcia. - W innej małej misce wymieszajcie ciepłą wodę, miód lub słód jęczmienny i *drożdże świeże, a następnie dodajcie mieszankę do składników suchych, masę wystarczy wymieszać łyżką do połączenia się w jednolitą całość, odstawić na 10 minut. Chleb piekłam już kilka razy i to w różnych wersjach można przygotować chleb jasny na miodzie lub ciemny na słodzie jęczmiennym. Wcześniej przygotowana mieszanka jest bardzo wygodna, dzięki temu chleb upiecze nawet dziecko lub osoba, która na co dzień gotuje tylko wodę na herbatę 😉 Sposób przygotowania jest banalnie prosty, wystarczy dolać ciepłą wodę, wymieszać i w zasadzie ciasto na chleb jest już gotowe. Mieszanka na chleb sprzedawana jest w kartonie podobnym do kartonu na soki. Mieszankę na chleb można przygotować wcześniej i wsypać do słoika lub plastikowego pojemnika. Jeśli przygotowujecie mieszankę na przykład dla znajomych na prezent, to wsypcie składniki warstwami do dużego słoika.