Żurek z ziemniakami

Ewelina
Zupy
13.04.2017 19:29
Żurek z ziemniakami

Składniki

Składniki:

  • 1 litr żuru (zakwas)
  • 3 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • 3 kiełbasy
  • 3 jajka
  • kawałek boczku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy

Przepis

Żur przygotowujemy na bazie zakwasu ( zakwas na żur z chleba razowego).

Do gotującej się wody dodajemy wcześniej obrane i pokrojone warzywa ( marchew, pietruszka, czosnek, seler).

Zdjęcie Żurek z ziemniakami #1

Całość doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy około 40 minut. Do naszej zupy dodajemy wcześniej ugotowaną i pokrojoną białą kiełbasę ( możemy dodać całą surową) oraz boczek wcześniej pokrojony na małe paseczki i gotujemy jeszcze przez 15 minut.

Zdjęcie Żurek z ziemniakami #2
Zdjęcie Żurek z ziemniakami #3

Po tym czasie wyciągamy z zupy warzywa, możemy również przecedzić zupę przez sitko. Do naszego wywaru dolewamy litr żuru ( zakwasu), doprawiamy (majeranek, sól, pieprz) następnie gotujemy całość przez około 2 minuty.

Zdjęcie Żurek z ziemniakami #4
Zdjęcie Żurek z ziemniakami #5
Zdjęcie Żurek z ziemniakami #6
Zdjęcie Żurek z ziemniakami #7

Osobno gotujemy jajka oraz ziemniaki, które będą stanowiły dodatek do naszego żuru.

Żurek podajemy z ziemniakami posypanymi smażoną cebulką oraz jajkami ugotowanymi na twardo.

Zdjęcie Żurek z ziemniakami #8
Zdjęcie Żurek z ziemniakami #9
Zdjęcie Żurek z ziemniakami #10