Składniki
Składniki:
- 1 litr żuru (zakwas)
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 6 ziemniaków
- 3 kiełbasy
- 3 jajka
- kawałek boczku
- majeranek
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
Przepis
Żur przygotowujemy na bazie zakwasu ( zakwas na żur z chleba razowego).
Do gotującej się wody dodajemy wcześniej obrane i pokrojone warzywa ( marchew, pietruszka, czosnek, seler).
Całość doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy około 40 minut. Do naszej zupy dodajemy wcześniej ugotowaną i pokrojoną białą kiełbasę ( możemy dodać całą surową) oraz boczek wcześniej pokrojony na małe paseczki i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Po tym czasie wyciągamy z zupy warzywa, możemy również przecedzić zupę przez sitko. Do naszego wywaru dolewamy litr żuru ( zakwasu), doprawiamy (majeranek, sól, pieprz) następnie gotujemy całość przez około 2 minuty.
Osobno gotujemy jajka oraz ziemniaki, które będą stanowiły dodatek do naszego żuru.
Żurek podajemy z ziemniakami posypanymi smażoną cebulką oraz jajkami ugotowanymi na twardo.