Dodatkowo: - 250 g gęstej marmolady owocowej - 50 g płatków migdałowych - 250 g herbatników czekoladowych Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto przekładaniec bez pieczenia? - Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z palnika i dodać kaszę, gotować na małej mocy palnika do czasu, aż kasza zacznie gęstnieć. Krem z kaszy manny: - 500 ml mleka - 5 łyżek kaszy manny - 1 szklanka cukru - 200 g masła - 1 łyżka soku z cytryny Polewa: - 100 g czekolady deserowej - 80 ml śmietany 30% - 1 łyżeczka miodu naturalnego Herbatniki są przełożone kremem z kaszy manny i warstewką marmolady, która przyjemnie ożywia smak tego ciasta bez pieczenia. - Herbatniki posmarować cienką warstwą marmolady (lekko podgrzać, aby lepiej się rozprowadzała), na której rozsmarować drugą część kremu i przykryć warstwą herbatników. Masa z kaszy manny jest delikatna w smaku, więc i sam przekładaniec jest dość lekki i przyjemny w smaku. Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne ciasto przekładaniec bez pieczenia to deser, który przypadnie do gustu osobom lubiącym ciasta z kremem. - Masło utrzeć, gdy będzie miało puszystą konsystencję, nadal ucierając stopniowo dodawać wystudzoną kaszę mannę i sok z cytryny.