Babka drożdżowa

Gosia
Wielkanoc
11.04.2017 12:36
Babka drożdżowa

Składniki

Przepis pochodzi ze strony Ani Starmach: http://aniastarmach.pl/przepis/babka-drozdzowa/ 

  • 500 gmąki
  • 50 gświeżych drożdży
  • 5żółtek
  • 100 gmasła
  • 300 mlmleka
  • 100 gcukru
  • 50 grodzynek namoczonych w odrobinie rumu
  • 2łyżeczki cukru waniliowego
  • 2łyżki skórki pomarańczowej
  • 2łyżki migdałów w płatkach
  • 2łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z 0,5 cytryny
  • sól

Przepis

Przepis na Wielkanoc Ani Starmachhttp://aniastarmach.pl/przepis/babka-drozdzowa/

  1. Kluczem do sukcesu przy przygotowaniu babki drożdżowej są składniki podgrzane do temperatury pokojowej. Mąkę przesiej do miski i wstaw na kilka minut do piekarnika o temperaturze 30 stopni C. Mleko podgrzej w małym garnku, masło roztop. Przygotuj zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mleka i 1 łyżki mąki. Odstaw go w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

  2. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj je z większością mąki, dodaj zaczyn, mleko, masło i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, pamiętając, że ciasto nie może być zbyt twarde – powinno być na tyle elastyczne, żeby po naciśnięciu palcem nie zostawało w nim wgłębienie.

  3. Gdy ciasto uzyska pożądaną konsystencję, dodaj do niego dwie łyżki oliwy z oliwek, rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową, skórkę z cytryny oraz migdały w płatkach. Wymieszaj raz jeszcze i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

  4. Formę do babki wysmaruj masłem, przełóż do niej ciasto (nie powinno zajmować więcej niż połowy objętości formy) i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Wierzch babki posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem w temperaturze 150 stopni C na 30–45 minut (w zależności od wielkości formy).

  5. Po upieczeniu babkę wyciągnij z formy i studź na kratce. Gdy ostygnie, udekoruj cukrem pudrem.

( http://aniastarmach.pl/przepis/babka-drozdzowa/ )