Mazurek kajmakowy, czyli tradycyjne pyszne ciasto na delikatnym i kruchym spodzie

Gosia
Wielkanoc
11.04.2017 13:06
Mazurek kajmakowy, czyli tradycyjne pyszne ciasto na delikatnym i kruchym spodzie

Co kupić? - 250 g mąki - 150 g masła - 150 g konfitury malinowej - 50 g cukru pudru - 1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka - 1 łyżka gęstej śmietany - 1 jajko - 0.5 sok z połowy cytryny - Do dekoracji (do wyboru) - Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie). Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową. W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier puder, śmietanę, jajko i pokrojone masło. Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://aniastarmach.pl/przepis/mazurek-kajmakowy/