Składniki: szparagi 250 g, ziemniak 3 szt, marchew 2 szt, cebula pół szt, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, majeranek pół łyżeczki, kostka warzywna pół szt, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: śmietana do dekoracji, Sposób przygotowania: Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końce. Nie miałam w planach przygotowywać akurat tej zupki na obiad, ale mój mąż zamiast kupić fasolkę szparagową to kupił szparagi 😃, więc musiałam w jakiś sposób je wykorzystać i ugotowałam zupkę. Z ugotowanej zupy wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie i miksujemy blenderem na gładki krem. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy kostkę warzywną i obrane, przekrojone na pół ząbki czosnku. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i stawiamy na palnik.