Zrolowana babka drożdżowa

Ewelina
Ciasta
28.03.2015 10:09
Zrolowana babka drożdżowa

Składniki

CIASTO:

50 dag mąki pszennej + do podsypania

4 dag świeżych drożdży

5 łyżek cukru

200 ml mleka

16 g cukru wanilinowego

szczypta soli

2 jajka

3 łyżki masła

NADZIENIE:

35 dag mieszanych owoców kandyzowanych i suszonych

(u mnie skórka pomarańczowa, wisienki kandyzowane, żurawina i morele)

1 jajko

LUKIER:

15 dag cukru pudru

sok z cytryny

barwnik spożywczy

DODATKOWO:

masło do wysmarowania formy

cukrowe ozdoby

Przepis

WYKONANIE: Mąkę przesiać.

W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.

Resztę mąki wymieszać z resztą cukru, cukrem wanilinowym i solą.

Dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajka i, mieszając łyżką, stopniowo resztę mleka.

Na końcu dodać stopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie, elastyczne, nie lepiące się do ręki ciasto.

Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Owoce kandyzowane i suszone drobno pokroić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem.

Formę na babkę wysmarować masłem.

Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt, równo rozprowadzić na nim owocowe nadzienie, zostawiając wolny brzeg.

Zrolować wzdłuż dłuższego boku, przełożyć do formy na babkę i zlepić brzegi ze sobą.

Formę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec około 40 minut.

Gdyby wierzch za mocno się rumienił, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Lekko przestudzoną babę wyjąć z foremki i dostudzić na kratce kuchennej.

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do otrzymania lukru o konsystencji gęstej śmietany, zabarwić barwnikiem spożywczym.

Polukrować wystudzone ciasto, ozdobić według uznania.