Składniki
CIASTO:
50 dag mąki pszennej + do podsypania
4 dag świeżych drożdży
5 łyżek cukru
200 ml mleka
16 g cukru wanilinowego
szczypta soli
2 jajka
3 łyżki masła
NADZIENIE:
35 dag mieszanych owoców kandyzowanych i suszonych
(u mnie skórka pomarańczowa, wisienki kandyzowane, żurawina i morele)
1 jajko
LUKIER:
15 dag cukru pudru
sok z cytryny
barwnik spożywczy
DODATKOWO:
masło do wysmarowania formy
cukrowe ozdoby
Przepis
WYKONANIE: Mąkę przesiać.
W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki wymieszać z resztą cukru, cukrem wanilinowym i solą.
Dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajka i, mieszając łyżką, stopniowo resztę mleka.
Na końcu dodać stopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie, elastyczne, nie lepiące się do ręki ciasto.
Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Owoce kandyzowane i suszone drobno pokroić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
Formę na babkę wysmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt, równo rozprowadzić na nim owocowe nadzienie, zostawiając wolny brzeg.
Zrolować wzdłuż dłuższego boku, przełożyć do formy na babkę i zlepić brzegi ze sobą.
Formę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec około 40 minut.
Gdyby wierzch za mocno się rumienił, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Lekko przestudzoną babę wyjąć z foremki i dostudzić na kratce kuchennej.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do otrzymania lukru o konsystencji gęstej śmietany, zabarwić barwnikiem spożywczym.
Polukrować wystudzone ciasto, ozdobić według uznania.