Drożdżowy baranek wielkanocny

Ewelina
Wielkanoc
24.03.2015 20:53
Drożdżowy baranek wielkanocny

Składniki

Na 3 baranki:

Ciasto drożdżowe:

500g mąki pszennej

op. drożdży instant

4 łyżki cukru

łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

2 jajka

szkl ciepłego mleka

60g masła

Kruszonka:

25g masła

5 łyżek mąki

5 łyżek cukru

3 rodzynki na oczy

jajko do posmarowania

Przepis

Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misie miksera. Dodać jajka i rozpuszczone z ciepłym mlekiem masło. Hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszać ok 10 minut aż ciasto przestanie się kleić. Można też wyrobić ciasto rękami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wyrobić, w razie potrzeby podsypać mąką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Odrywać z ciasta niewielkie kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i lepić kuleczki. Układać jedną obok drugiej tak aby uformować tułów baranka. Z większych kawałków uformować głowę, ogon i uszy. Ulepić 3 takie baranki, posmarować rozbełtanym jajkiem.

Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Kruszonka posypać tułów baranków. Piec ok 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić. Z rodzynków zrobić barankom oczy.