Składniki
- 1 kgschabu bez kości
- 10śliwek
- 10moreli
- 2marchewki
- 4szalotki
- 2ząbki czosnku
- 2łyżki oliwy z oliwek
- 2łyżki miodu
- majeranek
- sól, pieprz
Przepis
Przepis Ani Starmachwielkanocny obiad
szczegółowe zdjęcia jak wykonać schab na stronie Ani Starmach:
http://aniastarmach.pl/przepis/schab-ze-sliwkami-i-morelami/
-
Schab natnij po środku ostrym nożem, przekręć go, aby powiększyć otwór.
-
Wkładaj do niego naprzemiennie i pojedynczo śliwki i morele.
-
Czosnek drobno posiekaj, natrzyj nim schab, posyp go też majerankiem, solą i pieprzem.
-
Tak przygotowany schab obsmaż krótko z każdej strony na patelni.
-
Przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 50 minut. Obok poukładaj obrane, pokrojone marchewki i szalotki.
-
Po tym czasie ściągnij pokrywkę, a wierzch schabu polej miodem. Zapiekaj jeszcze około 15 minut.