400 g mąki z pszenicy Durum75 g mąki żytniej razowej2,5-3 łyżek prażonego sezamu1,5 łyżki prażonej dyni1,5 łyżki prażonego słonecznika25 g świeżych drożdży0,5 łyżeczki cukru325 g ciepłego mleka z wodą pół na pół1 łyżka nierafinowanego oleju8-9 g soli himalajskiejDodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:25 g płatków owsianych górskich0,5 łyżki nasion chia0,5 łyżki nasion lnu75 g wody z mlekiem pół na półSezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Potrzebujemy: ładamy do wysmar Chleb tostowy na blogach: W tym miesiącu w Piekarni Amber pieczemy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek Jest to chleb z pszenicy twardej Durum z dużą ilością różnych dodatków. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Pszenica twarda (Triticum durum) obok pszenicy zwyczajnej jest jednym z podstawowych zbóż, wytwarza się z niej mąkę i kaszkę. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Ja piekłem z połowy składników w foremce 30 x 11 cm. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Jest ona powszechnie używana do produkcji makaronu i z tego powodu, jest także nazywana pszenicą makaronową. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne.