GRISSINI - WŁOSKIE PALUSZKI CHLEBOWE

Jacek
Przekąski
03.03.2018 20:18
GRISSINI - WŁOSKIE PALUSZKI CHLEBOWE

Składniki na ciasto (ok. 3 blaszki grissini): 500 g mąki pszennej typ 450-550 np.tortowa, luksusowa, najlepsza będzie włoska mąka tipo 00 8 g soli 1 łyżeczka słodu jęczmiennego jasnego (lub cukru) 15 g świeżych drożdży (lub 5 g instant) 280 g letniej wody 1-2 łyżki mąki z semoliny (pszenicy makaronowej, durum), jak nie mamy można zastąpić zwykłą mąką pszenną 56 g (50 ml, 1/5 szklanki) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + 2 łyżki do posmarowania W miseczce odważamy 100 g wody i rozpuszczamy w niej drożdże oraz słód (lub cukier). Pochodzą z Turynu i okolic i zgodnie z miejscową tradycją zostały wymyślone przez piekarza w Lanzo Torinese w 1679 roku. W drugiej misce mieszamy resztę wody (180 g) z solą, aż się rozpuści. Formowanie: Szerokim nożem wycinamy z ciasta paski o szerokości ok. 1 cm, następnie rozciągamy je na długość blachy piekarnika. Zostawiamy przykryte (np. miską) do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę (aż podwoi a nawet potroi objętość). Wyrabiamy za pomocą miksera lub ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski (ok. 10 minut). Grissini można także przygotowywać z różnymi dodatkami smakowymi, np. ziołami i posypywać makiem, sezamem, serem. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w owalny bochen i układamy na obsypanym semoliną papierze do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2018/03/grissini-woskie-paluszki-chlebowe.html