Chleb Tartine

Jacek
Śniadania
09.05.2016 20:30
Chleb Tartine

Składa się na to: 8-12 godzin na fermentację zaczynu, potem pół godziny na autolizę (powoduje lepsze wchłanianie wody przez mąkę, dzięki czemu ciasto jest bardziej elastyczne), 3-4 godziny pierwszej fermentacji, 3-12 godzin wyrastania w koszyku i ok. 45 minut pieczenia. Przykryć folią/ściereczką i zostawić w temp. pokojowej do wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny (można również umieścić ciasto w lodówce na całą noc 8-12 godzin, wpływa to korzystnie na smak i strukturę chleba). Filmik na YouTube, pokazujący jak składać ciasto znajdziecie tutaj Po pierwszej fermentacji ciasto wyłożyć na lekko omączony blat, uformować w bochenek, przykryć folią/ściereczką i zostawić na 20-30 min. Koszyk do wyrastania chleba (może być durszlak, wyłożony ściereczką) wysypać mąką (najlepiej ryżową). Proporcje składników na 1 bochenek o wadze ok. 0,95 kg. Zaczyn (leaven): 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego (chleb będzie delikatniejszy, mniej kwaśny) lub żytniego 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej, np.typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 Składniki zaczynu wymieszać w misce. Przepis na chleb Tartine: Zrobienie tego chleba dobrze jest wcześniej rozplanować, ponieważ cały proces od zrobienia zaczynu, do wyjęcia bochenka z pieca zajmuje trochę czasu (od 16 do 26 godzin, w zależności czy ostatnie wyrastanie prowadzimy w temperaturze pokojowej, czy w lodówce). Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 godz, w zależności od temp. otoczenia (jeśli ciasto nie rośnie, należy przedłużyć czas fermentacji). Ciasto: 350+25 g letniej wody 100 g zaczynu 450 g mąki pszennej jasnej, np.typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 10 g soli Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 8-12 godz.(najlepiej na noc), w temp. pokojowej. Luźne ciasto, składanie w misce, pieczenie w garnku żeliwnym - to wszystko mnie, piekącego dotychczas dosyć proste chleby (zazwyczaj w formie), trochę odstraszało. Przez pierwsze 2 godziny ciasto chlebowe składać w misce co 30 minut, potem raz na godzinę. Pieczenie: Garnek żeliwny z pokrywą (najlepszy jest podobno double dutch oven) lub kamień do pieczenia rozgrzać przez godzinę w temp. ok. 240oC (lub maksymalnej jaką daje nasz piekarnik). Miskę przykryć folią/ściereczką i zostawić w temp. pokojowej na 25-40 min (autoliza). Składać dłonią maczaną w miseczce z wodą, rozciągając i zakładając ciasto na wierzch. W misce wymieszać 350 g wody z 100 g zaczynu. W kwietniu, dostałem propozycję od Ani z bloga , aby wybrać przepis na majowy wypiek do . Tartine widziałem już dość często na różnych blogach, szukając pomysłów na jakiś nowy chleb.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/05/chleb-tartine.html